Birte NN

 

1. Przeznaczenie

Birte to odmiana jadalna, typ A/B, przeznaczona na wczesny zbiór. Dzięki wysokiej jakości konsumpcyjnej znajduje wszechstronne zastosowanie w przetwórstwie do produktów uszlachetniających, doskonale nadaje się do mycia i obierania.

2. Wartość spożywcza

Odmiana lekko zwięzła podczas gotowania, z niezwykle niską do żadnej skłonnością do przebarwiania się po obraniu i bardzo małą skłonnością do przebarwiania po gotowaniu, bardzo smaczna, o zawartości skrobi ok. 13 %.

3. Właściwości bulw:

Kształt: okrągły Oczka: płytkie
Wielkość: średnia Skórka: gładka
Ilość: średnio wysoka Miąższ: żółty
Plon: średnio wysoki Sort: wyrównany

4. Odporność:

Nicienie: Ro1,4 Zgnilizna bulw: b. wysoka
Czarna nóżka: b. wysoka Zaraza: średnia
Rdzawa plamistość: wysoka Wirus-Y: b. wysoka
Parch średnio wysoka Liściozwój: średnio wysoka
Rhizoctonia: b. wysoka    

5. Cechy wegetacyjne

W początkowym okresie szybkie tempo rozwoju, pokrój krzaka na wpół wyprostowany, jest średniej wysokości, kwiaty białe i bardzo nieliczne.

6. Przechowywanie

Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, średni stan spoczynku.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij