Borwina NN

 

1. Przeznaczenie:

Borwina jest odmianą jadalną, o wysokim plonie bulw i gładkiej skórce, z grupy o bardzo wczesnej dojrzałości. Jest jedną z najwcześniejszych odmian i ma najładniejsze bulwy z całej gamy odmian, które charakteryzują się wzorową jakością. Ze względu na ich bardzo wczesną dojrzałość technologiczną, mogą być wcześnie dostarczane do paczkarni.

2. Wartość spożywcza:

Główne przeznaczenie, to do gotowania (typ B), bardzo niska skłonność ugotowanych bulw do przebarwienia, dobry smak, zawartość skrobi ok. 13%. Długo zachowuje swoje dobre walory smakowe.

3. Charakterystyka bulw:

Kształt: owalne Oczka: płytkie
Wielkość: średnie do dużych Skórka: gładka
Ilość: średnia Miąższ: żółty
Plon: wysoki Sort: wyrównany


Niska skłonność do czarnej plamistości, niska do umiarkowanej skłonność do ciemnienia bulw.

4. Odporność:

Nicienie: RO1 RO4 Raka: brak
Wirus-Y: wysoka Mokra zgnilizna: wysoka
Liściozwój: b. wysoka Czarna nóżka: wysoka
Zaraza: średnia Rhizoctonia: wysoka
Parch: wysoka Rdzawa plamistość: wysoka

5. Charakterystyka odmiany:

Równy i szybki wzrost, bardzo szybki przyrost łodyg i liści, krzak wysoki, łodyga mocno ulistniona, kwiat jasnoczerwony, ilość kwiatowa średnia.

6. Przechowywanie:

Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, średni do długiego czas spoczynku kiełka.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij