Dukata jest odmianą wczesną jadalną z przeznaczeniem na frytki i świeży rynek. Dzięki gładkiej skórce nadaje się do mycia i pakowania.
Bulwy typ mączny (BC), zawartość skrobi ok. 16%. Polecana jest do gotowania, na frytki i do pieczenia. Bulwy nie wykazuje ciemnienia na surowo jak i po obróbce termicznej.
Kształt: | podłużno-owalny | Oczka: | płytkie |
Wielkość: | średnie do dużych | Skóra: | lekka siateczka |
Ilość: | średnia | Miąższ: | lekko żółty |
Plon: | wysoki | Wyrównanie: | wysokie |
Nicienie: | Ro1, Ro4 | Rak: | D1 |
Czarna nóżka: | wysoka | Rdzawa plamistość: | bardzo wysoka |
Rdza liści: | średnia | Rdza miąższu: | wysoka |
Y - Wirus: | średnia | Parch: | średnio wysoka |
PLRV: | wysoka | Rhizoctonia: | wysoka |
Rozwój krzaka w początkowej fazie średni do wysokiego, krzaki średnio wysokie, kwiaty koloru białego. Dobrze reaguje na podlewania, zwyżka plonu o 20 – 30 %.
Nie ma szczególnych wymagań przy zbiorze. Przed złożeniem bulw do przechowalni należy je wysuszyć. Okres przechowywania bulwy bardzo dobry, stabilny, długi stan uśpienia.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.