Dukata N

 

1. Przeznaczenie:

Dukata jest odmianą wczesną jadalną z przeznaczeniem na frytki i świeży rynek. Dzięki gładkiej skórce nadaje się do mycia i pakowania.

2. Wartość użytkowa:

Bulwy typ mączny (BC), zawartość skrobi ok. 16%. Polecana jest do gotowania, na frytki i do pieczenia. Bulwy nie wykazuje ciemnienia na surowo jak i po obróbce termicznej.

3. Bulwa:

Kształt: podłużno-owalny Oczka: płytkie
Wielkość: średnie do dużych Skóra: lekka siateczka
Ilość: średnia Miąższ: lekko żółty
Plon: wysoki Wyrównanie: wysokie

4. Odporność na:

Nicienie: Ro1, Ro4 Rak: D1
Czarna nóżka: wysoka Rdzawa plamistość: bardzo wysoka
Rdza liści: średnia Rdza miąższu: wysoka
Y - Wirus: średnia Parch: średnio wysoka
PLRV: wysoka Rhizoctonia: wysoka

5. Cechy wegetacyjne:

Rozwój krzaka w początkowej fazie średni do wysokiego, krzaki średnio wysokie, kwiaty koloru białego. Dobrze reaguje na podlewania, zwyżka plonu o 20 – 30 %.

6. Zbiór i przechowywanie:

Nie ma szczególnych wymagań przy zbiorze. Przed złożeniem bulw do przechowalni należy je wysuszyć. Okres przechowywania bulwy bardzo dobry, stabilny, długi stan uśpienia.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij