Meister N

1. Przeznaczenie

Meister to odmiana średnio wczesną, o jasnym, kremowy miąższu do gotowania, na frytki i inne produkty  ziemniaczane.

2. Wartość użytkowa

Meister zapewnia wysokie plony ze znacznym udziałem dużych i bardzo dużych bulw o podłużno-owalnym kształcie i białym miąższu. Charakteryzuje się podwyższoną zawartością skrobi, ok 16% i niską zawartości cukrów redukujących, co gwarantuje wysoką jakość przetwarzanych produktów.

3. Właściwości bulw

Kształt: podłużno-owalny Głębokość oczek: płaskie
Wielkość: duże/b. duże Skórka: gładka
Ilość: średnia Miąższ: kremowy/biały
Plon: b. wysoki Sort: wyrównany

4. Odporność na:

Rak: D1 Nicienie: Ro 1
Czarna nóżka: średnia Zaraza łodyg: średnia
Zaraza: wysoka Rdzawa plamistość: wysoka
Y-Wirus: b. wysoka Parch: średnia
Liściozwój: wysoka Rhizoktonia: średnia

5. Cechy wegetacyjne:

W początkowym okresie szybkie tempo rozwoju, krzak jset duży, zwarty, ciemnozielony, średnia liczba białych kwiatów.

6. Wymagania glebowe oraz sadzenie:

Meister wymaga gleb średnich do dobrych, dobrze uprawionych i zasobnych w składniki pokarmowe oraz w wodę. Ziemniaki należy sadzić w ogrzaną glebę (temp. >100C), w rzędach 75 cm, gęstość sadzenia powinna wynosić około 34 cm. Wskazane jest pobudzenie bulw, co przyśpieszy wschody.

7. Przechowywanie:

Dobrze się przechowuje, średni okres spoczynku kiełka.

8. Nawożenie i ochrona:

Zalecane nawożenie to około 150 kg azotu (N z N min), 80-100 kg P2O5 i 220-250 kg K2O. Przy nawożeniu powinna być uwzględniona zawartość gleby w składniki pokarmowe oraz przewidywany plon. Zalecane jest zaprawianie bulw podczas sadzenia przeciwko Rhizoctonia. Meister nie wykazuje podwyższonej wrażliwości na metrybuzyne, lecz przed-wschodowo należy ją stosować w ograniczonej ilości. Zalecana profilaktyczna ochrona przeciwko Alternarii.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij