Swing to średnio wczesna odmiana, która zachwyca szerokim zakresem zastosowań. Oprócz dobrych właściwości kulinarnych odmiana ta ma również doskonałe właściwości do przetwarzania na frytki.
Jest to typ B/C, cechujący się: niewielką podatnością na przebarwianie na surowo i podczas gotowania. Dobry smak i doskonałe właściwości do pieczenia to dodatkowe plusy. Swing wykazuje niską podatność na przebarwienia na surowo jak i po ugotowaniu. Nadaje się do przetwarzania na frytki i do pieczenia. Zawartość skrobi ok. 16%.
Kształt: | podłużno-owalny | Oczka: | płytkie |
Wielkość: | średnia | Skórka: | gładka |
Ilość: | średnia | Miąższ: | jasnożólty |
Plon: | średni | Skrobia: | wyrównany |
Nicienie: | RO1, RO4 | Czarna nóżka: | wysoka |
Wirus Y: | wysoka | Mokra zgnilizna: | wysoka |
Liściozwój: | średnia | Zaraz: | średnia |
Rhizoktonia: | wysoka | Rdzawa plamistość: | bardzo wysoka |
Parh: | średnia |
Równomierne wschody, szybkie tempo rozwoju w początkowym okresie, krzak średnio wysoki, wyprostowany, kwiaty jasno czerwone – fioletowe, ilość kwiatów średnia.
Dobra zdolność przechowalnicza, średni okres spoczynku bulw.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.