Swing NN

 

1. Przeznaczenie

Swing to średnio wczesna odmiana, która zachwyca szerokim zakresem zastosowań. Oprócz dobrych właściwości kulinarnych odmiana ta ma również doskonałe właściwości do przetwarzania na frytki. 

2. Wartość użytkowa

Jest to typ B/C, cechujący się: niewielką podatnością na przebarwianie na surowo i podczas gotowania. Dobry smak i doskonałe właściwości do pieczenia to dodatkowe plusy. Swing wykazuje niską podatność na przebarwienia na surowo jak i po ugotowaniu. Nadaje się do przetwarzania na frytki i do pieczenia. Zawartość skrobi ok. 16%.

3. Właściwości bulw

Kształt: podłużno-owalny Oczka: płytkie
Wielkość: średnia Skórka: gładka
Ilość: średnia Miąższ: jasnożólty
Plon: średni Skrobia: wyrównany

4. Odporność na:

Nicienie: RO1, RO4 Czarna nóżka: wysoka
Wirus Y: wysoka Mokra zgnilizna: wysoka
Liściozwój: średnia Zaraz: średnia
Rhizoktonia: wysoka Rdzawa plamistość: bardzo wysoka
Parh: średnia    

 

5.Cechy wegetacyjne

Równomierne wschody, szybkie tempo rozwoju w początkowym okresie, krzak średnio wysoki, wyprostowany, kwiaty jasno czerwone – fioletowe, ilość kwiatów średnia.

6. Zdolność przechowalnicza

Dobra zdolność przechowalnicza, średni okres spoczynku bulw.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij