Alegria NN

 

1. Przeznaczenie

Alegria jest bardzo plenną odmianą jadalną, która w grupie odmian średnio wczesnych cechuje się stosunkowo wczesnym dojrzewaniem. Ze względu na kształt bulw Alegria jest polecana do pakowania, a dzięki niewielkiej skłonności do gnicia bulw i kiełkowania, stanowi doskonałą odmianę do przechowywania. Można ją wykorzystywać także do wytwarzania frytek i odwodnionych produktów ziemniaczanych.

2. Wartość spożywcza

Typ lekko zwięzły B, cechujący się: niewielką podatnością na przebarwianie podczas gotowania, dobrym smakiem. Nadaje się do produkcji frytek. Zawartością skrobi ok. 15%.

3. Właściwości bulw

Kształt: owalny Plenność: wysoka do bardzo wysokiej
Głębokość oczek: płytkie Wielkość: średnia do dużej
Skórka: lekko-siatkowana Ilość: średnie
Miąższu: jasnożółty - żółty Sort: wyrównany


Bardzo niewielka podatność na czarną plamistość, niewielka do średniej skłonność do przebarwiania się po obraniu.

4. Odporność na:

Raka ziemniaka: Brak Czarna nóżka: wysoka
Mątwika ziemniaczanego: Ro1, Ro4 Rhizoktonia: wysoka
Wirus Y: bardzo wysoka Rdzawą plamistość: wysoka
Liściozwój: wysoka Gnicie bulw: wysoka
Zarazę ziemniaka: średnia Parch: wysoka

5. Cechy wegetacyjne

Równomierne wschody, szybkie tempo rozwoju w początkowym okresie, krzak wysoki,  o wyważonym stosunku masy liści do łodygi, na wpół wyprostowany, kwiaty białe, ilość kwiatów średnia.

6. Zdolność przechowalnicza

Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, średni okres spoczynku bulw.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij