Solist NN

 

1. Przeznaczenie

Solist jest bardzo wczesną odmianą jadalną, wysoko plenną, przeznaczoną na bardzo wczesny zbiór. Bardzo dobrze się myje i nadaje się do pakowania.

2. Wartość spożywcza

Typ lekko zwięzły (typ kulinarny A/B), wykazuje nieznacznie przebarwienia po gotowaniu, charakteryzuje się dobrym smakiem.

3. Właściwości bulw

Kształt: okrągło-owalny Oczka: płytkie
Plenność: bardzo wysoka Skórka: gładka
Wielkość: średnia do dużej Sort: wyrównany
Miąższ: jasnożółty    


Niewielka skłonność do czarnej plamistości

4. Odporność na:

Rak: brak Nicienie: Ro1, Ro4
Wirus Y: średnia Parch: wysoka
Liściozwój: wysoka Rdzawa plamistość: b. wysoka
Zaraza: średnia Mokra zgnilizna: b. wysoka
Rhizoktonia: b. wysoka Czerna nóżka: b. wysoka

5. Cechy wegetacyjne

W początkowym okresie szybkie tempo rozwoju, typ o wyważonym stosunku masy liści do łodygi, krzaki średnio wysokie, szerokie, kwiaty białe i bardzo nieliczne.

6. Zdolność przechowalnicza

Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, bardzo długi okres spoczynku bulw.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij