Solist jest bardzo wczesną odmianą jadalną, wysoko plenną, przeznaczoną na bardzo wczesny zbiór. Bardzo dobrze się myje i nadaje się do pakowania.
Typ lekko zwięzły (typ kulinarny A/B), wykazuje nieznacznie przebarwienia po gotowaniu, charakteryzuje się dobrym smakiem.
Kształt: | okrągło-owalny | Oczka: | płytkie |
Plenność: | wysoka | Skórka: | gładka |
Wielkość: | średnia do dużej | Sort: | wyrównany |
Miąższ: | jasnożółty |
Niewielka skłonność do czarnej plamistości
Rak: | brak | Nicienie: | Ro1, Ro4 |
Wirus Y: | średnia | Parch: | wysoka |
Liściozwój: | wysoka | Rdzawa plamistość: | b. wysoka |
Zaraza: | średnia | Mokra zgnilizna: | b. wysoka |
Rhizoktonia: | b. wysoka | Czarna nóżka: | b. wysoka |
W początkowym okresie szybkie tempo rozwoju, typ o wyważonym stosunku masy liści do łodygi, krzaki średnio wysokie, szerokie, kwiaty białe i bardzo nieliczne.
Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, bardzo długi okres spoczynku bulw.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.