Fasan NN

 

1. Przeznaczenie

Fasan średnio-późna odmiana jadalna z przeznaczeniem do produkcji chipsów i suszu ziemniaczanego.

2. Wartość użytkowa:

Fasan to typ mączysty (B/C), wykazuje znikome ciemnienie bulw po ugotowaniu. Niewielka zawartość cukrów redukujących jest stabilna podczas procesu magazynowania, jeśli przestrzega się agrotechniki uprawy. Fasan bardzo dobrze nadaje się także do produkcji wyrobów specjalnych jak np. ekstradowane produkty ziemniaczane.
Podczas produkcji wyrobów uszlachetnionych uzyskuje się wysoką wydajność dzięki wysokiej zawartości skrobi wynoszącej ok. 18%.

3. Właściwości bulw:

Kształt: okrągło-owalny Wielkość: średnia
Ilość: duża Wydajność: średnia do wysokiej
Skórka: szorstka Oczka: płytkie
Miąższ: jasno-żółty Sort: bardzo wyrównany


Niewielka skłonność do przebarwiania bulw surowych i średnia do plamistości czarnej

4. Odporność na:

Rak: D1 Nicienia: Ro1, Ro4
Zaraza: średnia Mokra zgnilizna: wysoka
Czarna nóżka: wysoka Parch: wysoka
Wirus-Y: bardzo wysoka Wirus-L: bardzo wysoka
Rhizoctonia: średnia Rdzawa plamistość: bardzo wysoka

5. Cechy wegetacyjne:

W początkowym okresie rozwoju są przyrosty krzaka są średnie do szybkich, tworzą zwarty łan, krzaki są półproste, kwiaty białe, intensywność kwitnienia wysoka do bardzo wysokiej.

6. Zdolność przechowalnicza:

Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, długi do średniego okres spoczynku kiełka.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij