Fasan średnio-późna odmiana jadalna z przeznaczeniem do produkcji chipsów i suszu ziemniaczanego.
Fasan to typ mączysty (B/C), wykazuje znikome ciemnienie bulw po ugotowaniu. Niewielka zawartość cukrów redukujących jest stabilna podczas procesu magazynowania, jeśli przestrzega się agrotechniki uprawy. Fasan bardzo dobrze nadaje się także do produkcji wyrobów specjalnych jak np. ekstradowane produkty ziemniaczane.
Podczas produkcji wyrobów uszlachetnionych uzyskuje się wysoką wydajność dzięki wysokiej zawartości skrobi wynoszącej ok. 18%.
Kształt: | okrągło-owalny | Wielkość: | średnia |
Ilość: | duża | Wydajność: | średnia do wysokiej |
Skórka: | szorstka | Oczka: | płytkie |
Miąższ: | jasno-żółty | Sort: | bardzo wyrównany |
Niewielka skłonność do przebarwiania bulw surowych i średnia do plamistości czarnej
Rak: | D1 | Nicienia: | Ro1, Ro4 |
Zaraza: | średnia | Mokra zgnilizna: | wysoka |
Czarna nóżka: | wysoka | Parch: | wysoka |
Wirus-Y: | bardzo wysoka | Wirus-L: | bardzo wysoka |
Rhizoctonia: | średnia | Rdzawa plamistość: | bardzo wysoka |
W początkowym okresie rozwoju są przyrosty krzaka są średnie do szybkich, tworzą zwarty łan, krzaki są półproste, kwiaty białe, intensywność kwitnienia wysoka do bardzo wysokiej.
Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, długi do średniego okres spoczynku kiełka.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.