Penni NN

Uwaga

Drobny ziemniak odmiany PENNI otwiera przed konsumentem i przemysłem przetwórczym nowe możliwości zastosowania. Cechuje ją przy tym bardzo stabilna jakość i wartość spożywcza.

 

1. Przeznaczenie

PENNI jest odmianą drobną, wczesną, lekko zwięzłą podczas gotowania, o doskonałych walorach spożywczych.

2. Wartość spożywcza

Żółte bulwy ze względu na swoją wielkość, niezwykle niską skłonność do przebarwień w stanie surowym, poleca się do wytwarzania półproduktów, szczególnie tzw. „baby” ziemniaków. Smak tej odmiany powinien przekonać do używania w gospodarstwie domowym. Średnia zawartość skrobi wynosi 14%. 

3. Właściwości bulw

Kształt: okrągło-owalne Plenność: średnia
Głębokość oczek: płytkie Wielkość: małe
Skórka: gładka Ilość: b.wysoka
Miąższu: zółty Sort: wyrównany

 

4. Odporność na:

Nicienie: RO1 RO4 Rak: D1
Wirus Y: bardzo wysoka Mokra zgnilizna: średnia
Czarna nóżka: wysoka Zaraza: średnio wysoka
Rhizoktonia: śwysoka Rdzawą plamistość: bardzo wysoka
Parch: średnia Liściozwój: średnia

5. Cechy wegetacyjne

W początkowym okresie średnie tempo rozwoju, krzak średniej wysokości, kwiaty białe, ilość kwiatów niewielka do średniej.

6. Zdolność przechowalnicza

Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, długi okres spoczynku bulw.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij