Beo to wczesna odmiana ziemniaka przeznaczona na chipsy, jak również do produkcji grysu ziemniaczanego i produktów odwodnionych. Idealna odmiana na placki ziemniakczane. Nadaje się do przerobu prosto z pola lub z magazynu.
Niska zawartość cukrów redukujących i wysoka zawartość skrobi (około 18-19%) decyduje o doskonałej przydatność Beo dla przetwórstwa. Ze względu na niską tendencję do ciemnienia i surowego przebarwienia nadaje się również do produkcji produktów odwodnionych. Płytkie oczka i okrągły kształt bulwy wpływa na niskie straty przy obróbce, co zapewnia wysokie plony w przetwórstwie przemysłowym.
Kształt: | owalny | Oczka: | płytkie |
Wielkość: | średnia | Skórka: | gładka |
Ilość: | duża | Miąższ: | jasno-żółty |
Plon: | średni | Sort: | bardzo wyrównany |
Bardzo niska wrażliwość na czarną plamistość i uszkodzenia bulw.
Nicienie: | Ro1,4 | Parch: | wysoka |
Czarna nóżka: | wysoka | Wirus Y: | średnia |
Liściozwój: | średni do wysokiego | Zaraza: | średnia |
Mokra zgnilizna: | wysoka | Rdzawa plamistość: | wysoka |
Rhizoktonia: | wysoka |
Beo ma szybki i równomierny wzrost w początkowej fazie rozwoju, krzak jest średni do wysokiego, pół-wyprostowany, kwiaty koloru białego, ilość kwiatów średnia do niskiej. Podlewanie znacząco wpływa na wzrost plonu.
Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, bardzo długi spoczynek kiełka.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.