Beo NN

 

1. Przeznaczenie

Beo to wczesna odmiana ziemniaka przeznaczona na chipsy, jak również do produkcji grysu ziemniaczanego i produktów odwodnionych. Nadaje się do przerobu prosto z pola lub z magazynu.

2. Wartość użytkowa

Niska zawartość cukrów redukujących i wysoka zawartość skrobi (około 18-19%) decyduje o doskonałej przydatność Beo dla przetwórstwa. Ze względu na niską tendencję do ciemnienia i surowego przebarwienia nadaje się również do produkcji produktów odwodnionych. Płaskie oczka i okrągły kształt bulwy wykazują niskie straty skórki, co zapewnia wysokie plony w przetwórstwie przemysłowym.

3. Właściwości bulw

Kształt: owalny Oczka: płytkie
Wielkość: średnia Skórka: gładka
Ilość: duża Miąższ: jasno-żółty
Plon: średni Sort: bardzo wyrównany


Bardzo niska wrażliwość na czarną plamistość i uszkodzenia bulw.

4. Odporność na:

Nicienie: Ro1,4 Parch: wysoka
Czarna nóżka: wysoka Wirus Y: średnia
Liściozwój: średni do wysokiego Zaraza: średnia
Mokra zgnilizna: wysoka Rdzawa plamistość: wysoka
Rhizoktonia: wysoka    

5. Cechy wegetacyjne:

Szybkie i równomierny wzrost w początkowej fazie rozwoju, krzak średni do wysokiego, pół-wyprostowany, kwiaty koloru białego, ilość kwiatów średnia do niskiej. Podlewanie znacząco wpływa na wzrost plonu.

6. Zdolność przechowalnicza:

Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, bardzo długi spoczynek kiełka.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij