Soraya NN

 

1. Przeznaczenie:

Soraya jest średnio wczesną, wysoko plenną odmianą jadalną, szybko dojrzewającą. Ma wysoką odporność na przebarwienia, polecana jest jako ziemniak o wysokiej jakości, świetnie nadający się do zastosowania w gastronomii, a także do wyrobu żywności typu „mrożonki” i w przemyśle przetwórczym.

2. Wartość spożywcza:

Odmiana lekko zwięzła podczas gotowania (Typ A/B), o niezwykle małej skłonności do przebarwiania się po obraniu i bardzo małej skłonności do przebarwiania po gotowaniu. Doskonale nadaje się do mycia i pakowania oraz obierania. Zawartość skrobi około 12%.

3. Właściwości bulw:

Kształt: owalny Oczka: płytkie
Wielkość: średnia Skórka: gładka
Ilość: średnia Miąższ: żółty
Plenność: b. wysoka Sort: wyrównany

4. Odporność na:

Rak: brak Nicienie: Ro1, Ro4
Wirus Y: b. wysoka Liściozwój: średnia
Zaraza: średnia Mokra zgnilizna: b. wysoka
Parch: b. wysoka Rdzawa plamistość: wysoka
Czarna nóżka: b. wysoka Rhizoktonia: b. wysoka

5. Cechy wegetacyjne:

W początkowym okresie szybkie tempo rozwoju, pokrój na wpół wyprostowany do szerokiego, krzak średniej wysokości do wysokiego, kwiaty białe, bardzo nieliczne. Niskie wymagania azotowe, maksymalnie N z Nmin: 80 – 100 kg/ha.

6. Zdolność przechowalnicza:

Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, okres spoczynku bulw średni do długiego.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij