Soraya to średnio wczesna, wysoko plenna odmiana jadalna, o szybko dojrzewających bulwach. Ma dużą odporność na przebarwienia, polecana jest jako ziemniak o wysokiej jakości, świetnie nadający się do zastosowania w gastronomii, a także do wyrobu żywności typu „mrożonki” i w przemyśle przetwórczym. Soraya nadaje się do upraw ekologicznych.
Soraya jest lekko zwięzła podczas gotowania (Typ A/B). Bulwy mają niskią skłonności do przebarwień po obraniu, jak i wysoką odporność na ciemnienie po gotowaniu. Doskonale nadaje się do mycia, pakowania oraz obierania.
Kształt: | owalny | Oczka: | płytkie |
Wielkość: | średnia | Skórka: | gładka |
Ilość: | średnia | Miąższ: | żółty |
Plenność: | b. wysoka | Sort: | wyrównany |
Rak: | brak | Nicienie: | Ro1, Ro4 |
Wirus Y: | b. wysoka | Liściozwój: | średnia |
Zaraza: | średnia | Mokra zgnilizna: | b. wysoka |
Parch: | b. wysoka | Rdzawa plamistość: | wysoka |
Czarna nóżka: | b. wysoka | Rhizoktonia: | b. wysoka |
W początkowym okresie szybkie tempo rozwoju, pokrój na wpół wyprostowany do szerokiego, krzak średniej wysokości do wysokiego, kwiaty białe, bardzo nieliczne. Niskie wymagania azotowe, maksymalnie N z Nmin: 80 – 100 kg/ha.
Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, okres spoczynku bulw średni do długiego.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.