Goldmarie NN

 

1. Przeznaczenie

Goldmarie jest odmianą wczesną jadalną w typie sałatkowym (A – A/B), o delikatnym miąższu i wyjątkowo dobrych walorach kulinarnych. Nadaje się do użytku domowego jak i dla przemysłu z przeznaczeniem na półprodukty.

2. Wartość użytkowa

Goldmarie doskonale nadaje się do sałatek ze względu na podłużno-owalny kształt bulw oraz intensywnie żółty kolor miąższu. Ma niską skłonnością do ciemnienia po obraniu i ugotowaniu. Zawartość skrobi na poziomie około 13%.

3. Właściwości bulw

Kształt: podłużno-owalne Głębokość oczek: płaskie
Wielkość: średnia Skórka: gładka
Ilość: średnia Miąższ: żółty
Plon: wysoki Sort: wyrównany

4. Odporność:

Nicienie: Ro1, Ro4 Rak: D1
Czarna nóżka: wysoka Zaraza łodyg: b. wysoka
Zaraza bulw: b. wysoka Rdzawa plamistość: wysoka
Y-Wirus: wysoka Parch: wysoka
Liściozwój: wysoka Rhizoktonia: wysoka

5. Cechy wegetacyjne:

Goldmarie mimo że jest odmianą wczesna posiada dość powolne tempo przyrostu, dlatego wysoce zalecane jest podkiełkowanie przed sadzeniem. Krzaki średnie do wysokich. Kwiaty białe. Wykazuje bardzo niską skłonność do uszkodzeń mechanicznych i obić.

6. Przechowywanie:

Dobrze się przechowuje, ma długi okres spoczynku kiełka.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij