Baltic Rose N

1. Przeznaczenie:

Baltic Rose to średnio-wczesną odmiana jadalna, wysoko plenna, o doskonałych parametrach spożywczych. Gładka, czerwona skórka nadaje się do mycia i pakownia oraz obierania.

2. Wartość użytkowa:

Baltic Rose jest atrakcyjnym ziemniakiem o bulwach owalnych i żółtym miąższu. Zawartość skrobi ok 13% sprawia, że nadaje się do gotowania, a także na sałatki. Wykazuje się wysoką odpornością na ciemną plamistość bulw surowych i ugotowanych.

3. Właściwości bulw:

Kształt: owalny Oczka: płytkie
Wielkość: duże Skórka: czerwona, gładka
Ilość: wysoka Miąższ: ciemno żółty
Plon: wysoki Sort: wyrównany

4. Odporność na:

Nicienie: Ro1 Rak: D1
Czarna nóżka: wysoka Zaraza liści: średnia
Zaraza: średnia Rdzawa plamistość: wysoka
Y-Wirus: wysoka Parch: wysoka
Liściozwój: wysoka Rhizoctonia: wysoka

5. Cechy wegetacyjne:

W początkowym okresie szybkie tempo rozwoju, krzak zwarty, średniej wysokości, kwiaty czerwono-fioletowe, o dużej ilości kwitnienia. Łodygi mają przebarwienia antocyjanowe.

6. Przechowywanie:

Dobrze się przechowuje, średni okres spoczynku kiełka.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij