Mia NN

Zdobywca 2 miejsca za smak na krajowych dniach ziemniaka 2017

1. Przeznaczenie

Mia to wczesna odmiana jadalna. Jej owalne bulwy mają gładką skórkę o regularnych kształtach, idealnie nadającą się do mycia i obierania mechanicznego.

2. Wartość spożywcza:

Typ lekko zwięzły AB, cechuje się niską podatnością na przebarwianie podczas gotowania, ma wyjątkowo dobry smak. Zawartość skrobi ok. 12%.

3. Właściwości bulw:

Kształt: owalny Oczka: płytkie
Wielkość: średnia Skórka: gładka
Ilość: średnia Miąższ: żółty
Plenność: wysoka Sort: wyrównany


Odporność na surowe przebarwienia, odporność na czernienie po ugotowaniu, odporność na uszkodzenia mechaniczne, odporność na nicienie.

4. Odporność na:

Rak: brak Nicienie: Ro1, Ro4
Wirus Y: wysoka Czarna nóżka: wysoka
Liściozwój: średnia Rdzawa plamistość: b. wysoka
Zaraza: wysoka Mokra zgnilizna: wysoka
Parch: średnia Rhizoktonia: wysoka

5. Cechy wegetacyjne

Mia odznacza się szybkim przyrost masy liści od posadzenia do zwarcia rzędów, ma średni pokrój krzaka, krzaki są wysokie. Kwiaty białe, ilość kwiatów niewielka.

6. Zdolność przechowalnicza

Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, kiełki długo utrzymują stan spoczynku.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij