Salome NN

 

1. Przeznaczenie

SALOME jest bardzo wczesną odmianą jadalną, o pięknym kształcie, zwięzłą, o doskonałych walorach spożywczych. SALOME może być  podkiełkowywana, jak również odmiana przeznaczona do zbioru po odmianach wcześniejszych. SALOME świetnie nadaje się do obierania maszynowego i umożliwia dobre mycie.  Wszystkie wymienione właściwości predysponują SALOME do uprawy jako ziemniak ekologiczny, do czego przyczynia się przede wszystkim ich stabilność przechowalnicza.

2. Wartość użytkowa

Doskonała jakość spożywcza i „zwięzłość w gotowaniu” zostają zachowane także przy dłuższym przechowywaniu. Typ A/B, nieznacznie przebarwia się po ugotowaniu, bardzo smaczny. 

3. Właściwości bulw

Kształt: okrągły Oczka: średna
Wielkość: średnia Skórka: średnia
Zawiązywanie: lekko-siatkowana Miąższ: płytkie
Plenność: jasno żółty Sort: bardzo wyrównane

4. Odporność na:

Raka: brak Nicienie: Ro1, Ro4 
Mokra zgnilizna: średnia Czarna nóżka: wysoka
Zarazę: średnia Rdzawą plamistość: bardzo wysoka
Parch: średnio wysoka Wirus Y: bardzo wysoka
Liściozwój: wysoka Rhizoctonia: bardzo wysoka

5. Cechy wegetacyjne

W początkowym okresie średnie tempo rozwoju, szybki wzrost krzaków, typ luźny o wyważonym stosunku masy liści do łodygi, pokrój na wpół wyprostowany, kwiaty białe, ilość kwiatów średnia do dużej.

6. Zdolność przechowalnicza

Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, bardzo długi okres spoczynku bulw. 

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij