SALOME jest bardzo wczesną odmianą jadalną, o pięknym kształcie, zwięzłą, o doskonałych walorach spożywczych. SALOME może być podkiełkowywana, jak również odmiana przeznaczona do zbioru po odmianach wcześniejszych. SALOME świetnie nadaje się do obierania maszynowego i umożliwia dobre mycie. Wszystkie wymienione właściwości predysponują SALOME do uprawy jako ziemniak ekologiczny, do czego przyczynia się przede wszystkim ich stabilność przechowalnicza.
Doskonała jakość spożywcza i „zwięzłość w gotowaniu” zostają zachowane także przy dłuższym przechowywaniu. Typ A/B, nieznacznie przebarwia się po ugotowaniu, bardzo smaczny.
Kształt: | okrągły | Oczka: | średna |
Wielkość: | średnia | Skórka: | średnia |
Zawiązywanie: | lekko-siatkowana | Miąższ: | płytkie |
Plenność: | jasno żółty | Sort: | bardzo wyrównane |
Raka: | brak | Nicienie: | Ro1, Ro4 |
Mokra zgnilizna: | średnia | Czarna nóżka: | wysoka |
Zarazę: | średnia | Rdzawą plamistość: | bardzo wysoka |
Parch: | średnio wysoka | Wirus Y: | bardzo wysoka |
Liściozwój: | wysoka | Rhizoctonia: | bardzo wysoka |
W początkowym okresie średnie tempo rozwoju, szybki wzrost krzaków, typ luźny o wyważonym stosunku masy liści do łodygi, pokrój na wpół wyprostowany, kwiaty białe, ilość kwiatów średnia do dużej.
Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, bardzo długi okres spoczynku bulw.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.