Linus

 

1. Przeznaczenie

Linus to średnio-wczesna odmiana ziemniaka przeznaczona do przetwarzania na frytki, łączy w sobie niezwykle wysoki potencjał plonowania z bardzo dobrą jakością przetwarzania.

2. Wartość użytkowa

Linus dzięki wyrównanemu wysortowaniu dużych bulw oraz małej wrażliwości na uszkodzenia zapewnia wysoki plon. Zawartość skrobi ok. 16% i niskiemu poziom cukrów redukujących gwarantuje doskonałe wyniki pieczenia. Ponadto, Linus jest spowodowany niską podatnością na zarazki odpowiednią do długoterminowego przechowywania.

3. Właściwości bulw

Kształt: podłużne Oczka: płytkie
Wielkość: bardzo duże Skórka: gładka
Ilość: niska-średnia Miąższ: jasnożółty
Plon: bardzo wysoki Sortowanie: wyrównane

4. Odporność na:

Rak: D1 Y-Wirus: bardzo wysoka
Zaraz: wysoka Czarna nóżka: wysoka
Parch: wysoka Zaraza bulw: bardzo wysoka
Liściozwój: bardzo wysoka Rhizoctonia łodyg: wysoka
Rdzawa plamistość: bardzo wysoka    

5. Cechy wegetacyjne

Szybkie, wyrównane wschody i rozwój krzaka, krzak wysoki, łodygi wyprostowane,kwiat koloru białego, w dużej ilości.

6. Zdolność przechowalnicza

Wysoka zdolność przechowalnicza

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij