Maxilla

 

1. Zastosowanie:

Maxilla jest odmianą średnio-późną z przeznaczeniem dla przemysłu skrobiowego.

2. Wartość przemysłowa:

Charakteryzuje się wysokim plonem bulw, zawartość skrobi > 20%.

3. Właściwości bulw:

Kształt: okrągło-owalne Oczka: średnio głębokie
Wielkość: duże Skórka: posiatkowana
Ilość: średnia Miąższ: jasno żółty
Plenność: średnio-wysoka Sort: wyrównany


4. Odporność na:

Rak: D1 Nicienie: RO1, RO4
Wirus Y: bardzo wysoka Zaraza: średnio wysoka
Czarna nóżka: wysoka Plamistość: bardzo wysoka
Parch: średnia Liściozwój: bardzo wysoka
Rhizoctonia: średnia    


5. Cechy wegetacyjne:

Krzak średni do wysokiego, szybki wzrost, łodygi proste. Szybki rozwój liści, dobre pokrycie łodyg, kwiat koloru białego, średnia ilość.

6. Przechowywanie:

Dobra zdolność przechowalnicza, średni okres spoczynku kiełka.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij