Tokio to odmiana średnio wczesna, charakteryzująca się wyjątkową uniwersalnością. Posiada wyjątkowo dobry smak, bulwy mają niewielką skłonnością do przebarwiania się po gotowaniu i po obraniu. Jasnożółty odcień miąższu podkreśla przy tym potencjał jako odmiany o wszechstronnym zastosowaniu.
Typ B/C, cechujący się: niewielką podatnością na przebarwianie podczas gotowania, dobrym smakiem. Nadaje się do przetwarzania na suche produkty. Zawartość skrobi około 17%.
Kształt: | okrągło owalny | Oczka: | płytkie |
Wielkość: | średnia | Skórka: | gładka |
Ilość: | średnia | Miąższ: | jasnożółty |
Plon: | wysoki | Sort: | wyrównany |
Nicienie: | Ro1, Ro4, Pa 2,3 | Czarna nóżka: | wysoka |
Wirus Y: | wysoka | Zaraza: | bardzo wysoka |
Liściozwój: | średnia | Mokra zgnilizna: | wysoka |
Parcha: | średnia | Rdzawa plamistość: | bardzo wysoka |
Rhizoktonia: | wysoka |
Równomierne wschody, szybkie tempo rozwoju w początkowym okresie, krzak wysoki, o wyważonym stosunku masy liści do łodygi, wyprostowany, kwiaty białe, ilość kwiatów duża.
Dobra zdolność przechowalnicza, średni okres spoczynku bulw.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.