Tokio NN

 

1. Przeznaczenie

Tokio to odmiana średnio wczesna, charakteryzująca się wyjątkową uniwersalnością. Posiada wyjątkowo dobry smak, bulwy mają niewielką skłonnością do przebarwiania się po gotowaniu i po obraniu. Jasnożółty odcień miąższu podkreśla przy tym potencjał jako odmiany o wszechstronnym zastosowaniu.

2. Wartość użytkowa

Typ B/C, cechujący się: niewielką podatnością na przebarwianie podczas gotowania, dobrym smakiem. Nadaje się do przetwarzania na suche produkty. Zawartość skrobi około 17%.

3. Właściwości bulw

Kształt: okrągło owalny Oczka: płytkie
Wielkość: średnia Skórka: gładka
Ilość: średnia Miąższ: jasnożółty
Plon: wysoki Sort: wyrównany

4. Odporność na:

Nicienie: Ro1, Ro4, Pa 2,3 Czarna nóżka: wysoka
Wirus Y: wysoka Zaraza: bardzo wysoka
Liściozwój: średnia Mokra zgnilizna: wysoka
Parcha: średnia Rdzawa plamistość: bardzo wysoka
Rhizoktonia: wysoka    

 

5.Cechy wegetacyjne

Równomierne wschody, szybkie tempo rozwoju w początkowym okresie, krzak wysoki,  o wyważonym stosunku masy liści do łodygi, wyprostowany, kwiaty białe, ilość kwiatów duża.

6. Zdolność przechowalnicza

Dobra zdolność przechowalnicza, średni okres spoczynku bulw.

prev
next

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. zamknij